Fatete dentare

14:44:00

Am hotarat sa scriu acest articol,pentru ca multa lume intreaba, multa lume isi doreste ... O sa explic pe intelesul tuturor , sper sa va fie de folos.
Cu probleme estetice dentare se confrunta foarte multe persoane. Obiceiurile alimentare proaste, uzura dintilor din cauza dintilor strambi si ocluziei vicioase sau uzura normala a dintilor , traume, diverse vicii duc inevitabil la aspect inestetic al zambetului.
Una din solutiile in rezolvarea acestui aspect este fatetarea  sau fatete dentare. Haideti sa intelegem ce sunt fatete dentare si in ce cazuri sunt indicate.
Fatete dentare sunt niste placute subtiri , fabricate in laborator ,individual pentru fiecare pacient dupa amprenta dintilor.Sunt concepute pentru a acoperi suprafata vestibulara a dintilor in scopul imbunatatirii aspectului estetic.  Fatetele sunt din ceramica!


Cand sunt indicate fatete dentare?
- cand dintii sunt colorati din cauza tratamentului endodontic , ca urmarea tratamentului cu tetraciclina sau altor medicamente, ingalbenirii naturale sau din alte motive
- uzura dintilor , abraziunea marginelor , fisurarea sau trauma. Prin trauma aici presupunem deteriorarea coltului sau marginei
- alinierea proasta a dintilor[nu si cazuri grave] , forma neregulata
- treme, diasteme , orice  spatii intre dintii
Procedura:
E nevoie de trei sedinte la stomatolog. Prima-pentru consultatie,modele de studiu. A doua-slefuire, amprenta.
A treia- cimentare. Se cimenteaza simultan toate fatete.
Pentru executarea fatetelor e nevoie de 3-4 zile.
La prima sedinta[consultatie] totul decurge interactiv. Pacientul trebuie sa explice medicului ce asteptari are si ce isi doreste.In acelasi timp medicul trebuie sa se asigure, ca fatetele sunt viabile pentru pacient si chiar sunt indicate. La a doua sedinta incepe preparea dintilor. Totul se face sub anestezie . Se slefuieste aproximativ 0,5 mm de pe suprafata smaltului si sa scurteaza foarte putin marginea incizala. Se ia amprenta si se trimite la laborator.  Asa cum am spus ,dureaza aproximativ 3-4 zile pentru executarea fatetelor. Daca sunt mai multe, va dura putin mai mult. In tot acest timp pacientul poate avea o lucrare provizorie sau nu. Cel mai bine fara.
La a treia sedinta se cimenteaza fatetele cu un sistem adeziv special.
Avantajele fatetelor dentare:
Arata ca si dinte natural , gingia se adapteaza perfect, sunt rezistente , nu se pateaza
Dezavantaje:
Instalarea fatetelor este un proces ireversibil . In cazul fisurarii fateta va trebui inlocuita.Dupa cimentarea lor culoarea nu mai poate fi schimbata. Dintii cu fatete tot se pot caria, pot avea sensibilitate. Nu este obtiune deloc buna pentru persoane cu bruxism sau carii cronice si pentru persoane cu igiena proasta sau gingii inflamate. Sunt scumpe.
Ce valabilitate are o fateta?
In general cam 5-7 ani .
Este nevoie de ingrijire speciala?
Nu. Dar igiena dentara e sfanta. Nu trebuie sa lipseasca ata dentara si periaj corect.
Acum intrebarea, de ce in unele cabinete fatetele sunt mai ieftine si in unele mai scumpe.
In general pretul fatetelor este peste tot [la noi] cam la fel, dar mai gasim oferte sau preturi mai mici. Totul depinde de experienta medicului si a tehnicianului. Unii tehnicieni fac opere de arta! Doar unii. De aceia la unii oameni sa vad dintii pusi de la o posta .
Am vazut la foarte multe persoane[inclusiv bloggerite...] dintii frontali tociti cu marginile transparente. Este indicatia directa sa-ti pui fatete! In primul rand,protejeaza dintii de la abraziunea si mai mare ,care duce inevitabil la aspect batranicios chiar la persoane tinere,nu mai spun ca la 35-40 de ani dintii vor ajunge intr-un stadiu cand nu se mai poate face nimic, doar la extirpari[scoaterea nervului] si coroane-in cel mai bun caz.
Asa ca ,dragii mei, nu asteptati sa va distruga dintii, pentru fiecare exista optiunea celui mai bun tratament estetic.
Daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa mi le puneti. Multumesc!


You Might Also Like

9 comentarii

  1. Really interesting...thx for sharing!
    kisses

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant. Multumim pentru informatii! Pupici!

    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ma interesau astfel de detalii, sotul meu este in plin proces de vizite nesfarsite la dentist...Dintii lui din fata sunt o idee cam transparenti si chiar vreau sa imi fac o idee clara, cat de costisitor poate fi? Imi poti spune te rog o medie de pret pentru asa ceva? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. The makeup Device , daca dintii sunt transparenti,ar putea exista abraziunea. Trebuie vazuta si cauza,poate probleme cu ocluzia,etc. Neaparat trebuie o radiografie panoramica si consultatie la stomatolog.
    Pretul in medie este 300-400 euro/per dinte

    RăspundețiȘtergere
  5. FromMegWithLove la dvs si-a acoperit incisivii stricati?

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim, la frommegwithlove nu s-a acoperit nimic, dar ar trebui

    RăspundețiȘtergere